Miért számoljuk ki a karbon lábnyomunkat?

Általában két fő oka van:

  1. Figyelni akarunk a karbon lábnyomunkra, és időről időre csökkenteni akarjuk azt.
  2. Pontosan szeretnénk kommunikálni a karbon lábnyomunkat az érintett feleinknek.

A karbon lábnyom számolása a későbbi csökkentésének érdekében

Egy szervezet karbon lábnyomának kiszámítása hasznos eszköz lehet a már meglévő energia és környezeti intézkedések kiegészítéséhez, vagy akár az egységesítéséhez is. Ha a számításnál a csökkentési szándék a fő ok, akkor általában elegendő azonosítani a legfőbb kibocsátó forrásokat és számszerűsíteni a kibocsátást. Ez a folyamat egyértelmű és aránylag gyors. A legfőbb kibocsátó források általában a gáz és elektromosság felhasználás és a ki- illetve beszállítás. A kibocsátások számszerűsítése után a csökkentésre irányuló lehetőségeket tudunk megfogalmazni és fontossági sorrendbe állítani. Azokra a területekre kell a hangsúlyt helyezni, ahol a legnagyobb megtakarítás érhető el.

Karbon lábnyom számítás a pontos kommunikálás érdekében

Mostanában egyre több és több szervezet számolja ki részletesen a karbon lábnyomát, hogy később nyilvánosságra hozzák azzal a céllal, hogy:

  • CSR vagy marketing célokra használják fel
  • megfeleljenek az érdekelt feleik igényének
  • azonosítsák azt a kibocsátást, melyet semlegesíteniük kell, hogy „karbon semlegesek” legyenek

Ezen célok miatt egy bonyolultabb számítás szükséges, mely az összes olyan kibocsátást figyelembe veszi, amely az adott szervezet működéséből származik. Az ilyen számítást érdemes egy független külső fél által tanúsíttatni. A tanúsítás biztosítja, hogy a számítási módszert megfelelően használták és, hogy az eredmények a valóságnak megfelelőek.